top of page

Què passa al nostre voltant?

 

Vols estar ben informat de tot el què passa a la Colònia? Totes les notícies d'actualitat en aquest apartat.

No t'ho voldràs perdre!

Ei, que ja ha arribat el carnaval!

Dimarts 10 de Febrer del 2015

 

Ahir va apareixer el senyor carnestoltes amb una vestimenta digne d'un periodista,i és que ens venia a comunicar notícies molt importants. A l'hora del pati ens va explicar les normes pels següents dies de carnestoltes.

Aquestes són:

“Dimarts, tots serem diferents,

els nens seran nenes

i les nenes seran nens.

Dimecres tard et despertaràs

i amb la roba de dormir

i, si vols, el peluix,

a l'escola vindràs.

El dijous comencem a viure

la gran festa de l'endemà

amb una disfressa lliure.

I divendres per acabar,

vindreu tots disfressats,

aquest dia tot és permès

excepte tirar-se pets!”

 

Així doncs, avui tots anem vestits d'homes o dones, amb bigoti o cuetes, amb gorres o perruques,... perquè sinó, els de 6è et pinten la cara!!!

Demà doncs, anirem tots amb pijama, barnús, ninot de peluix, rulos al cap, antifaç per dormir, sabatilles,... i demà passat, disfressa lliure!

Com és el diari?

Els nois i noies de 3r B van rebre la visita de la pedagoga en pràctiques de l'escola, la Sara Soler. Ella és la  creadora del diari digital de l'escola i la van convidar perquè els hi expliquès com era el diari. Ella els va presentar la web i els va mostrar totes les parts i seccions que comprèn; també van poder veure els vídeos que hi ha i llegir algun article publicat.

Els i les alumnes de la classe es van mostrar molt receptius a l'idea de tenir un mitjà de comunicació propi i van fer un munt de preguntes i, inclús, suggeriments per millorar el diari.  

  

Aquí us deixem els vídeos de la presentació. Esperem que us agradi!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EL PRIMER ARTICLE D'OPINIÓ

Dimecres 28 de Gener del 2015

 

Aquestes setmanes estem d'estrena, i és que avui hem penjat el primer article d'opinió. Un parell d'alumnes de 6è d'allò més valents, exposen el seu punt de vista sobre els horaris de música i d'anglès. 

No us ho voldreu perdre, així que us deixem l'enllaç aquí sota perquè tots hi pugueu fer una ullada.

LA RÀDIO A L'ESCOLA

Divendres 23 de Gener del 2015

 

En Manel i en Pablo de la Radio Dial Jove han estat dues setmanes a l'escola anant a les classes de P3 a 4t, ensenyant què és la radio i com funciona. Gràcies a ells hem pogut participar en un programa de ràdio i gravar les nostres pròpies retransmissions. A dia d'avui, podem trobar tots els àudios a la seva web (http://dialjove.com/2014/05/07/el-norte/) però a partir de la setmana següent, estaran disponibles en la secció de Ràdio del nostre diari.

 

Amb els més grans, començaven explicant breument la història i evolució de la ràdio. Així doncs, se'ls demanaven què eren els periodistes i quina era la seva funció i a continuació se'ls explicava que fa molts i molts anys, quan encara no hi havia telèfons, ràdios i televisors, la gent es comunicava a través de tambors o campanes, que els permetien explicar alguna cosa important a la gent del poble.

També els van explicar que, a l'any 1837, Samuel Morse, va crear una màquina que enviava sons a través d'un cable. Aquests sons tenien un significat, ja que cada lletra tenia una combinació de sons (codi Morse), així doncs, amb l'ajuda d'un abecedari especial, la gent es podia comunicar a distància.

L'any 1854, Antoni Meucci inventava el telèfon a Itàlia, però uns anys més tard, al 1876, el Britànic Graham Bell ho tornava a fer. Després de molts anys de disputes, el juny del 2002 es va reconèixer a Antonio Meucci com a autèntic inventor del telèfon.

Seguidament, ens van presentar els inventors de la ràdio, Guillem Marconi i Nikola Tesla. Entre aquests dos científics, també hi va haver molta polèmica per saber quin havia estat el verdader inventor. Es creu que a l'any 1896 Marconi va enviar el primer missatge de ràdio, però tot i així, un any després, Tesla aconseguia la patent de la ràdio.

 

Després de la breu història de la comunicació a distància, ens van ensenyar diferents imatges dels diferents tipus i models de ràdio i la seva evolució en el temps.

 

Finalment i abans de començar a parlar per la ràdio ens van donar alguns consells de com fer-ho (parlar a poc a poc i vocalitzant molt, dir frases curtes i amb un vocabulari comú, parlar d'un en un,...) i ens van presentar els diferents elements de la ràdio: els micròfons, els auriculars, la taula de mescles, la gravadora, i la bombeta (que ens marca quan estem gravant -està de color vermell- o quan la gravadora està parada -està de color verd-).

 

Seguidament, els nens i nenes van tenir la seva oportunitat per explicar alguna cosa als oients; ja fos una entrevista a algú, una recomanació d'una pel·lícula o llibre, cantar una cançó o explicar una recepta de cuina. Ja veureu quin munt de coses tant interessants ens expliquen!

Trobareu els vídeos de les gravacions als blocs de les classes. Aquí us deixem uns vídeos de 3r.

Esperem que us agradi!

 

Pròximes obertures en el diari!

Dijous 15 de Gener del 2015

 

Ens plau explicar-vos que en les pròximes setmanes s'obriran dues noves seccions en el diari!

Primer de tot, els nens i nenes de P3, ens informaran del temps que fa a la colònia. Per això estrenarem un nou canal de televisió: TP3! 

Clica aquí per accedir-hi: 

 

Seguidament, també inaugurarem l'apartat de ràdio, aprofitant que els i les alumnes de P3, P4, P5, 1r, 2n, 3r i 4t estan fent un taller de ràdio aquests dies. De ben segur que ens explicaran coses molt interessants!

Ja tenim nom pel diari!

Dijous 8 de Gener del 2015

 

Ens plau explicar-vos que aquesta és una entrada molt especial pel diari, no només perquè és la primera de l'any, sinó perquè és per informar-vos de que ja tenim nom definitiu pel diari!

 

Després de molt deliberar i de llegir i rellegir les vostres propostes, el rànquing ha quedat així:

En primer lloc: Diari Güell

En segon lloc: Diari Digital de l'Escola Colònia Güell

En tercer lloc: Diari ColoGüell

 

Altres noms molt disputats han sigut:

- Güellitza't

- Info Güell

- Diari EscoGüell

- Colònia News

- El Diari que havíem desitjat

- ECG

 

Des de la redacció i direcció del diari us volem donar les gràcies per la vostra participació i fidelitat en el nostre servei.

Sense vosaltres aquesta feina no tindria cap sentit!

Ja és Nadal a l'escola!

Dimarts 23 de Desembre de 2014

 

A l'Escola Colònia Güell ja fa setmanes que ha arribat el Nadal. Ha aparegut un arbre immens ple de regals a l'entrada, han començat a caure flocs de neu pels passadissos, a les finestres hi ha calendaris d'advent, i es senten assajar nadales a totes hores!

 

Durant aquests dies, cada classe ha fet les seves postals de Nadal, que han regalat a les famílies, però també a diferents organitzacions del poble com són: la biblioteca, les altres escoles del voltant, l'ajuntament,... entre d'altres. 

Aquest dilluns 22 a les classes de P3 a 2n s'ha cagat el tió. I es deuen haver portat molt i molt bé perquè van tenir un munt de regals!! A part de llaminadures també va cagar jocs de taula per jugar tota la classe junta. No s'ho van pensar ni un segon per estrenar-los i s'ho van passar d'allò més bé!

Avui al matí cada classe ha pujat a dalt de l'escenari a fer la seva actuació i la veritat és que ens han deixat parats de lo bé que ho han fet. Dels més petits als més grans tots han tingut el seu moment de glòria i la resta de grups i de docents els escoltaven atentament gaudint de espectacle. I per sorpresa de tothom, aquest any també han cantat els i les mestres!! Aquests de 6è... què trapelles que són!

Les nadales han sigut un èxit i tots s'ho han passat la mar de bé! 

 

Esperem que tingueu un molt Bon Nadal i que gaudiu molt d'aquestes festes amb la família i els amics! Nosaltres tornem passat reis, així doncs, també us desitgem una bona entrada d'any i que els reis us portin moltes cosetes maques, però sobretot molta felicitat i molts bons moments per tot l'any!

Consell dels infants: Un tema de vàters

Dijous 18 de Desembre de 2014

 

Els passat dijous dia 18, es van reunir tots els dos delegats i delegades de cada curs (de 1r a 6è) per parlar d'un tema que els i les docents trobaven important: els vàters de l'escola.

Últimament han notat que, al llarg del dia, les instal·lacions dels diferents lavabos de l'escola s'embruten molt (terres molls d'aigua, papers enganxats al sostre o a les parets, guixades,...).

 

A l'equip docent no li agrada això, i volien saber què n'opinaven els i les alumnes. Així doncs, quan tots van estar reunits a la sala de mestres, va començar l'assemblea.

El Martí va introduir el tema, explicant la situació i posició dels mestres, i un cop acabat, va demanar l'opinió dels assistents. De seguida es va poder veure una gran preocupació per part dels alumnes, els quals opinaven igual que el Martí i recolzaven l'idea de frenar aquest fet.

En més d'un cas, es va haver d'insistir en que no volíem saber el nom de les persones que embrutaven, ja que estàvem allà per parlar simplement del què estava passant i per saber la seva opinió sobre el tema.

 

Un cop tothom va poder dir la seva, van pactar que transmetrien tot el què havien parlat allà als altres companys de classe a la següent hora de tutoria, i llavors, tot el grup-classe proposaria possibles solucions per resoldre aquest problema, les quals exposarien en la següent reunió del consell dels infants.

 

Seguidament, es va anar a donar una volta resseguint els diferents lavabos del centre i observant que, a primera hora del matí, estaven completament nets, ja que el servei de neteja de l'escola ve cada tarda.

 

Estarem al corrent dels progressos que faci el consell dels infants i no patiu, que us informarem tant ràpid com puguem! 

Tallers de perfums a 1r

Dimecres 19 de Novembre de 2014

 

El nostre equip d'investigació s'ha desplaçat a les classes de 1r A i B per fer preguntes a tots els nois i noies sobre un curiós taller de perfums que van portar a terme al llarg d'aquesta setmana. 

 

La classe de 1r B és la dels perfumistes, i per això els hi hem preguntat d'on havia sortit aquest nom i perquè l'havien escollit.

"Volíem aprendre a fer perfums" argumenta la Bruna. I per això primerament van fer un índex demanant-se que sabien sobre el tema i què volien saber. Després de fer-se totes aquestes preguntes van enganxar tot de cartells a la paret de la seva classe amb els títols "Què volem saber?", "Què volem fer?", "Què sabem?" i "D'on ens informem?", i sota de cadascú d'ells un llistat amb totes les respostes. 

 

A partir d'aquí, només era qüestió de posar-se mans a l'obra per aconseguir tot el què s'havien proposat. I van començar per fer el seu propi perfum. 

Van fer un perfum com el feien abans, utilitzant plantes aromàtiques i remeieres i deixant-ho reposar a sol i serena durant uns dies. Per fer-ho, van demanar ajuda al Ramon, l'avi voluntari que s'encarrega de l'hort de l'escola; i ell els va ajudar a escollir les plantes. La Sara ens explica que van agafar romaní, lavanda (espígol) i menta i ho van triturar tot amb els dits i amb l'ajuda del morter. Seguidament ho van barrejar amb alcohol i ho van deixar en un pot tancat al sol, i allà s'estarà durant 40 dies. En Diego puntualitza que s'ha d'obrir el pot un cop per setmana i remenar-ho, i que van aprofitar la visita a l'hort per posar cartells amb els noms de les plantes que hi ha. Per últim, ens expliquen que després de tots aquests dies de repòs s'ha de colar la barreja i posar la meitat d'aigua destil·lada i la meitat de perfum. 

Amb molta il·lusió ens comenten que s'hauran d'esperar a olorar el seu perfum per poder decidir el nom que li posaran, però estan convençuts que farà molt bona olor!

 

Després de parlar del perfum casolà de la classe de 1r B, vam anar a les dues classes per parlar sobre el taller de perfums que va tenir lloc el Dilluns 17 a 1r B i el Dimecres 19 a 1r A,  a càrrec de la mare d'una alumna de la classe, la Júlia, la qual és perfumista. 

 

Els nois i noies de 1r A ens van explicar un munt de coses sobre aquest taller; primer l'Abel ens va explicar els ingredients que necessitàvem (aigua, alcohol i oli essencial de perfums), desprès la Júlia, la Ivet i la Marina ens van explicar el material que havien fet servir (pipetes, potets de vidre amb el seu tap de suro i una etiqueta per posar el nom del perfum); i per últim, el Pol ens va aclarir el procediment que s'havia de seguir (primer posar-hi l'alcohol, després l'aigua i unes gotetes d'oli essencial, i finalment una mica més d'alcohol).

Una dada molt curiosa que ens va sorprendre és que als homes i a les dones no ens agraden el mateix tipus de perfums, i per això la Júlia va portar dos tipus diferents d'oli esencial, un que agrada més als nens i un que agrada més a les nenes. Un cop tots els nens i nenes van haver acabat el seu perfum van poder posar-li un nom i escriure'l ben bonic a l'etiqueta; uns exemples dels noms són Violeta (de l'Isona i l'Adaia), Moto GP (de l'Andoni), Sol (de la Marina i Ariadna), Robototi (del Miquel i l'Arkaitz) o Flora (de la Carla). Finalment, la classe va regalar-li un dibuix per donar-li les gràcies per la visita.

 

Els nois i noies de 1r B ens expliquen les mesures de cada ingredient, les quals són: 8ml d'alcohol, 1ml d'aigua destil·lada i 1ml d'oli essencial de perfum. La Sara comenta que "de les flors tòxiques i amb verí no se'n pot fer perfum, perquè quan ens el poséssim ens faria picor". El Sergi però, ens explica que hi ha plantes tòxiques que fan molt bona olor, i que llavors "intenten copiar la olor en un laboratori"; el Pol reafirma les paraules del seu company argumentant que "poden treure la olor de la tija de la planta". 

Per últim, ens comenten que la Judit treballa en un laboratori, i que els perfumistes preparen una mostra molt petita de cada perfum, però si els agrada i ha quedat bé el porten a la fàbrica on en fan milers de còpies mitjançant la seva fórmula química. Per això, els perfumistes també són científics, i han hagut d'estudiar química per podar treballar d'això.

 

Després de tot el que ens han explicat els i les alumnes de 1r estem segurs de que heu aprés un munt de coses sobre els perfums i de l'ofici de perfumistes.  

La castanyada arriba a l'escola

Dijous 30 d'Octubre de 2014

 

Com és costum, a l'escola es celebra cada any la Castanyada, però no només un dia, sinó que al llarg de tota la setmana es fan un munt de coses relacionades amb la tardor, la castanyada i el Halloween.

 

Primer de tot, la biblioteca dels somnis fa fer un canvi radical i es va convertir en una aula fosca, plena de telaranys, sang, bruixes... i moltes coses més que feien por i ensurts! Allà és on es llegien els contes de por.

(en aquest enllaç podreu veure les experiències de nois i noies molt valents que es van atrevir a escoltar aquests contes!

https://www.youtube.com/watch?v=V0iUsEeF_bk)

 

Aquella setmana, els més petitons de l'escola també van rebre una visita inesperada. Era la Maria Castanyera, que havia perdut les seves castanyes i estava molt preocupada perquè no les podria anar a vendre. Per això va demanar ajuda als nens i nenes de cicle infantil, els quals van estar molt disposats a ajudar-la. D'aquesta manera, la Maria Castanyera va poder recuperar les castanyes de seguida i tornar-se'n a la seva parada a vendre-les.

 

A més, durant la setmana, cada classe va fer els seus panellets (els més petitons amb l'ajuda de les famílies i dels alumnes de 2n, que els van anar a llegir la recepta per fer-los), i els van dur a casa perquè els coguessin al forn. Així, el divendres 31 d'Octubre els nois i noies del Cicle Superior van poder repartir els panellets que cada classe havia fet i les castanyes que el Xavi va coure a fora el pati.

Seguidament, vam sortir tots a fora, els petits van ballar unes danses i la resta vam anar a veure una representació dels grans de l'escola, els quals van fer un súper ball. Us deixem un vídeo on podreu veure la seva gran feina.

 

Esperem que us agradi, ho van fer perfecte!

Please reload

bottom of page